Tuesday, November 10, 2009

JOM TEMPAH TIKET PERCUMA...CEPAT!!!SEBELUM TERLAMBAT


Tiket Perjalanan yang Percuma...
salam..perhatian kepada penduduk dunia!!!sila dapatkan tiket perjalanan percume untuk menuju ke '2 destinasi' yang berbeza sekarang sebelum terlambat...kerana masa perjalanan kita tidak dijangka bila kita akan bertolak atau ke mana kita akan dihantar..jadi, buatlah persediaan awal dari segi rohani dan jasmani...banyakkan bekalan sama ada kita mahu pilih untuk bawa amalan baik atau buruk...pastikan sebelum kita berangkat..bersihkan jasad kita dengan sabun taubat sebersih2 nya supaya perjalanan kita dipermudahkan (syurga) dan tidak menempuh halangan yang mencabar dan tersasar ke arahnya (neraka)..maklumat-maklumat yang perlu diisi adalah seperti berikut:
Nama sebenar : Hamba ALLAH
Gelaran : Insan
Asal : Tanah
Alamat : Planet bumi
Maklumat tentang perjalanan
Tempoh berlepas : Kehidupan dunia
Tempoh perjalanan : Cuma seketika dan beberapa meter dari perut bumi
Destinasi : Akhirat
Masa berlepas : Ketika di datangi malaikat
Masa hadir : Ketika dan selepas nyawa dicabut
Bentuk tempahan : Tetap, pasti dan tidak berubah
Syarat-syarat perjalanan...
Di tuju kepada semua penumpang..." Diminta ambil perhatian kerana mereka akan memulakan perjalanan dengan meninggalkan kehidupan di dunia dan menuju ke akhirat. Sila perhatikan ketua anda semua(pilot) yang dikhaskan iaitu malaikat maut. "
Bagi penumpang yang belum jelas, dapatkan maklumat lanjut daripada kenyataan yang terdapat di dalam AL-QURAN dan hadis-hadis RASULULLAH serta menurutinya dengan berhati-hati. Sebarang masalah hendaklah dirujuk kepada para ulamak dan cendiakawan.
Barang yang di benarkan:
*1. 5 meter kain kafan
*2. Kapas putih secukupnya
*3. Muatan lain yang di benarkan :
• amal solah
• sedekah jariah
• anak solah yang mendoakan kedua ibubapanya
• ilmu yang bermanfaat
Perhatian!
muatan lain yang di tegah adalah tanggunggjawab penumpang. Barang siapa yang tidak mematuhi akan di seksa. Saat dan waktu berlepas Semua penumpang yang sudah mempunyai tiket,passport atau tidak mempunyai kedua-duanya hendaklah bersiap sedia setiap saat jika tidak mahu menghadapi sebarang kesulitan.
Diulang... !!
Tempahan perjalanan adalah tetap dan pasti, yang tidak perlu di ingatkan lagi. Tetapi atas dasar peringatan kepada para penumpang, maka kami menulis notis ini untuk anda semua. Hendaklah anda mengambil perhatian yang sewajarnya tentang perjalanan ini. Terima kasih kepada semua kerana memberi peluang terhadap kami untuk menabur khidmat kepada semua.
Semoga bergembira dengan perjalanan yang menarik, sesuai dengan firman ALLAH dalam surah AL-KHAFI:

“Barang siapa yang mengharapkan perjumpaan yang baik dengan TUHANNYA, maka hendaklah dia mengerjakan amalan yang baik janganlah pula mensyirikan ALLAH dengan sesuatu."
SEBAGAI RENUNGAN BERSAMA!!
Note: Masyaallah sahabat2...alangkah insafnya tatkala terbace artikel ni...muhasabah diri sekejap...berapa banyak amal ibadat yang dh kte lakukan kat dunia ni untuk di bawa menghadapNya kelak..Kematian pasti akan tibe pada ble2 msa shaja..jdi fikir2kan lah sahabat..mengapa kta asyik sibuk mengejar cinta duniawi dan insani yang memang tidak menjanjikan kebahagian yang kekal abadi...cbe renungkan bagaimana tahap kecintaan kita kepada Pencipta sekalian alam (Allah s.w.t)..Adakah telah mencapai tahap yang dikehendakiNya??renung2kanlah sahabat2 yang dikasihi sekalian...semoga semakin bertambah Usia kita, semakin bertambah keimanan kita kepada Allah sebagai persediaan untuk kita menempuh alam yang kekal abadi yang pasti akan tiba..."Ya Allah, sesungguhnya hambamu ini amat risau dan takut untuk berhadapan denganMu..bagaimana kau menilai amalan hambamu ini..semoga kau terima segala amalan yang telah aku lakukan..jauhkan aku dari segala kemaksiatan..jadikan kecintaanku kepadaMu melebihi daripada segala2nya..."
Jadi sahabat2...sematkan dalam hati dan fikiran kalian tentang kematian..ianya akan tiba pada bla2 masa dan ianya telah pn ditetapkan..cuma kta x tahu ble dia akan menjemput kita...pastikan kita sudah sediakan semua "tiket" dan juga "pasport" yang sempurna untuk dibawa supaya perjalanan kita lancar tanpa ada sekatan yang boleh menghalang kita untuk bertemuNya...untuk hamba2 yang beramal Soleh..beruntunglah baginya kerana telah dijanjikan baginya satu nikmat yang kekal abadi di sana iaitu "SEBUAH MAHLIGAI INDAH (SYURGA) yang x dapat digambarkan betapa indah dan nikmatnya berada di sana...Selamat beramal untuk sampai kepadanya..:-)

1 comment:

  1. salam dari fakir nusantara...

    wah akak sayer pun nak jugaklah nempah pasport gemilang tur.... ajarilah aku

    al quran adalah pas-pas perlepasan di terminal barzakh

    ReplyDelete